Monday, June 1, 2009

Shahnon Ahmad....Ranjau Sepanjang Jalan

Alhamdulillah...da abes baca buku ni 2minggu lepas...baru hari ini dpt masukkan dalam blog...huhu...Ranjau Sepanjang Jalan... jerit perih keluarga tani ini adalah kehendak Yang Maha Kuasa. Sebuah karya nostalgik Shahnon Ahmad yang membawa kita mendalami erti kasih sayang, kekuatan, kegigihan, ketabahan dan perjuangan.

sinopsis buku ni...

"Mati hidup dan susah senang dipegang oleh Allah S.W.T", sebagai anak tani, itulah pegangan Lahuma dan keluarganya sejak zaman nenek moyang. Apa sahaja kurniaan ILAHI, mereka tetap menerima dengan penuh kesyukuran. Sawah bendang, padi dan nasi serta bencana alam begitu sinonim dalam hidup Lahuma sekeluarga. Meski dugaan sering melanda, namun mereka tetap mengharunginya dengan segenap tenaga yang ada.

Tiba2 Lahuma dijemput menghadap ILAHI, tetapi hidup mesti diteruskan! Tugas Lahuma perlu dipikul oleh Jeha dan anak-anaknya. Mereka tidak harus mati kelaparan. sawah padi perlu menguning. Hujan lebat, banjir besar dan kedatangan ketam serta burung tiak yang menjahanamkan padi perlu ditentang. Berbekalkan doa dan usaha, mereka nekad... tiada apa yang dapat menghalang perjalanan hidup ini.

Must Read!

5 comments:

ummi (jd uutau..hikhik) said...

must read?

must borrow!!
from u!!!
boleh tak?
boleh!!! (?)
yeay!!!
;)

.......

Khamimi said...

boleh boleh...nanti tolong sampulkan sekali..hehe

jd uutau?..ala..betulkanla...huhu..wat segan je salah eja...

ummi said...

sampulkan?
sampulkan cmne?


ihik ihik...
ok, nnt uutau, eh, ummi betulkan..
8585858585858585.......

Khamimi said...

sampulkan dengan pembalut laaa...supaya bole tahan lama 83818381

Anonymous said...

i nak sangat buku ni untuk bt assignment.dh bnyk kdai buku i cari, tp xjmpa2 jgk..blh tlg poskan x,kalau ada stok?